Jalan-jalan IPTS ber JV


Hari ini, jom ikut saya jalan-jalan dekat kolej, training centre dan universiti. Oh rite…
Ada 2 produk yang boleh anda jual. Lain produk pun boleh jual tapi ikut permintaan.
a.) Latihan ICT (IT Dept)
b.) Perniagaan (Aliran Biz/Pemasaran)
p/s: jadikan tawaran anda sebagai professional course/corporate training agar yuran yang dikenakan berbaloi…

Apa yang perlu anda buat?
1. Kajian dan Analisis – Sasarkan institusi tersebut. Dapatkan segala maklumat termasuk flyer,pamplet,yuran dan time table. ‘tidak ada siapa yg marah, mereka lagi suka ada walk-in untuk mengetahui program yang dijalankan. Minta kad bisnes untuk memudahkan perhubungan untuk dua orang kuat iaitu marketing managerdan business development manager.

Siapkan proposal mengenai program + profil + kontrak, objektf, sasaran dan yuran yang menguntungkan kedua belah pihak. Tawarkan produk yang mempunyai permintaan tinggi untuk pelajar. Back bone bisnes anda adalah FREE & OFFER. 2 kaedah ini sangat penting untuk perniagaan jangka panjang, samalah seperti ‘mengapa pihak bank memberikan kita pinjaman?’

Tetapkan harga anda, sebagai contoh RM450 untuk seorang pelajar selama 8 jam. Jalankan program anda sekali seminggu sahaja. Win-win situation antara management, anda hanya perlu mengambil RM100 dari RM450, selebihnya untuk syarikat tersebut.

Tapi…..berbaloi ke? Ok, lihat ini. Management akan tawarkan produk anda kepada pelajar, mereka jalankan promosi untuk anda, mereka sediakan kelas/bengkel dan segala keperluan mengajar. So adakah management mengalami kesulitan jika outline dan modul anda yang sediakan? Adakah anda memerlukan cable telekom voltan tinggi untuk masuk institusi ini?Semua ini adalah kelebihan dan kredibiliti anda untuk berkerja sendiri jika itu pilihan anda. Kita hanya perlu kreatif.

So sekarang, perlu ke anda mencari pelajar? tidak! perlu ke anda menyewa tempat/bengkel? tidak! perlu ke anda mengeluarkan budget? ya, untuk parking, minyak dan nota pelajar. Jadi, adakah masih berbaloi? Institusi tersebut tentu inginkan pendapatan sebagai backup, tugas mereka sangat mudah iaitu hanya melakukan promosi kepada pelajar sedia ada. Paling kurang pun pelajar dalam satu kelas ialah 20 orang. Jika 20 x RM100 = RM2000. Jalan sudah ada, hanya menunggu tindakan anda…sekali lagi saya bertanya, berbaloi ke jika anda copy & paste task ini? Anda hanya penat menyediakan modul,nota,slide dan mengeluarkan budget untuk tambang, minyak jika berkereta dan parking.
Gunakan dua kaedah tawaran itu FREEOFFER untuk pelanggan anda untuk mendapatkan projek dengan budget yang minima.

8 thoughts on “Jalan-jalan IPTS ber JV

  1. salam sahabat..
    wah satu sudut ilmu yang baik
    bila baca terasa macam berada dlm forum niaga jer..

    • Salam kembali…kita sama sama belajar, apa yang kurang sila tambahkan dan mana yang nak tahu kita kongsikan. Ah ah selalu singah sebab biasanya lalu ‘cahayacinta’sebelum ke luar bandar.

  2. info yg menarik.. TQ

  3. perniagaan sekarang demand nie dan juga ICT .sebab sekarang buat kerja semua pakai computer…

  4. bila baca artikel ni makin tinggi semangat nak jadi trainer ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s